Valgfag

På Birkeholm er der en lang tradition for elevstyrede valgfag, der gør det muligt for eleverne at fordybe sig i et område sammen med ligesindede uden indblanding fra voksne. Ydermere giver valgfagene mulighed for dannelsen af gode, sunde elevfællesskaber.

Gennem årene har der været mange forskellige valgfag, og for tiden ser udbuddet af valgfag således ud:

  1. Birkepost: Skoleavisen – Birkepost er kilden til meget sladder på skolen. Det er ikke en traditionel avis, men Birkeposten er dem, der styrer skolens opslagstavle. De skriver artikler og hænger op, eller administrerer de forskellige annonceringer. De har kontakter til mange folk, og kan også tit skaffe ting til skolen.
  2. De Egenrådige Kunstneres Organisation: D. E. K. O. – I denne klub mødes alle de kreative typer. Det er et frirum til udfoldelse af drama, musik, kunst og alt andet kreativt man kan finde på. Det er traditionelt også dem der står for underholdningen til skolens fester.
  3. Brætspilsklub – De mere nørdede typer hænger tit ud i denne klub. Det er en klub hvor uenigheder bliver afgjort med hurtigt spil skak, og hvor man ikke behøver bekymre sig om skolens hierarki, mens man tager et kortspil.
  4. De mørke matematikere – Nogen ville kalde denne klub et møde mellem mørke individer. Det er her de mørkere subkulturer (Goth, emo, punk osv.) møder hinanden, og hænger ud til en snak om “matematik”. Deltager hvert år i den lokale matematikkonkurrence med varierende succes.
  5. Den kulturelle teklub – Kultur kan være mange ting, men for eleverne på Birkeholm, er dette den eksklusive klub for de mere populære typer. Der bliver drukket en kop te, mens man diskuterer musikvalg til frokostpausen, og den nyeste mode.
  6. Seneca-klubben – Der er mange eventyr at finde på Birkeholm, og denne klub er for de studerende der elsker at fortælle disse historier. Det er et sted hvor sladderen tit starter som de mest fantastiske historier, og hvor gode som dårlige præstationer bliver genfortalt med ildhu og sjæl. Oprindeligt var klubben en retorikklub, og i rektors øjne er det i høj grad stadig gældende.
  7. Birkeholm Chiefs – For nogen er disse elever mestre af popularitet. Birkeholm Chiefs er for de elever, der brænder for sporten, nærmere betegnet høvdingebold. De er skolens stjerner, og de er oftest ansigtet udadtil når skolen vil stå godt frem.
  8. Birkeholm elevråd – Det er hårdt at bære den politiske fakkel på Birkeholm. Folk i elevrådet står for at tage nogle hårde beslutninger, de skal kunne debattere og repræsentere de resterende elever på skolen. De er bindeledet mellem elever og lærere.
  9. Mindfulness-klubben – At være i et med sig selv, og mærke sit indre er ikke en dårlig ting på denne skole. Mangler man helseråd eller idéer til biodynamiske inputs til kantinen, er det her man går hen. Hippier eller bløde af sind, folk i denne klub bliver kaldt mange ting.
  10. The Breakfast Club – Der går mange rygter om hvordan denne klub opstod. En ting er dog sikkert, eleverne i denne klub spilder ikke deres tid på de andre nørdede typer. Hver gang klubben er blevet lukket ned, er der åbnet en ny klub med et nyt navn. Det er skolens hårde rødder, og måske dem der sidder i toppen af det uofficielle hierarki.

Ved tilmeldingen til scenariet skal I bl.a. tage stilling til hvilke 3 valgfag I er interesserede i, og så kommer man på et af dem.

Og hvad er det så vi vil med valgfagene? Jo, gymnasiet er trods alt et sted hvor det er vigtigt HVAD du er! På BKS er du selvfølgelig først og fremmest en race. Men det er noget du er skabt som og ikke selv har indflydelse på. Selvfølgelig er det nemmere at hænge ud med hexe, når man selv er en, og varulve forstår bare varulve bedst, men det er jo ikke alt det du er, vel?

Valgfagene bliver en måde at dele elevgruppen op på tværs af racer, i interessefællesskaber. Hvert valgfagshold har også en grundfunktion, som bidrager til skolens virke. Vores ide med valgfagene er at det kan lægge en ramme for dit spil ud over racerne – ikke ulig tanken om jocks og tegneserienørder.

Og til scenariet er det selvfølgelig ikke ulovligt at prøve at skifte undervejs eller stifte et nyt valgfag 😉